Kulinarnie

Botwinka

 

Botwinka

Botwinka jest smaczną zupą, niestety sezonową, chyba, że odpowiednio wcześniej przygotujemy zapasy na zimę. Jednakże najbardziej aromatyczną otrzymamy ze świeżych warzyw. Jest nie tylko prosta w przygotowaniu, ale również bardzo zdrowa. Jako jedna z nielicznych zup zawiera niemalże wszystkie warzywa bogate w beta – karoten. Tak niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania organizmu i neutralizowania wolnych rodników.

boćwinka

Polecam wszystkim, spróbujcie sami 🙂

Warzywa bogate w beta –karoten to:

marchew, liście buraka, cykoria, dynia, jarmuż, koper, natka pietruszki, szczaw, szpinak

Owoce: Brzoskwinia, mango, melon, śliwki

boćwina

Składniki:

  • Pęczek botwinki, plus 3 buraczki
  • Pęczek włoszczyzny, minimum 3 marchewki, pietruszka, kawałek selera, kawałek pora
  • Pęczek kopru
  • 6 ziemniaków
  • Śmietana, małe opakowanie
  • Kilka kropli oleju
  • Sok z połowy cytryny
  • Do smaku sól, pieprz, łyżeczka cukru, opcjonalnie vegeta
  • opcjonalnie kostka warzywna lub rosołowa

 

botwinka2

 

Przygotowanie

Zaczynamy oczywiście od dokładnego umycia wszystkich warzyw i obrania ze skórki. Następnie wszystko kroimy w dość drobną kostkę, a liście boćwiny, koper i nać pietruszki drobno szatkujemy. Do dużego garnka wlewamy około 1,5 l wody, dodajemy odrobinę oleju lub oliwy. (Ten zabieg jest konieczny dla właściwego rozpuszczenia karotenu, który jak wiadomo rozpuszcza się tylko w tłuszczach.) Wrzucamy kolejno, włoszczyznę, ziemniaki i buraki, (kostkę warzywną). Po jakiś 15 minutach, dodajemy botwinę i gotujemy przez kolejne 5-10 minut.

Dla zatrzymania koloru dodajemy 1 łyżkę soku z cytryny lub takiej cytrynki w płynie, stosowanej do herbat. Po tym czasie sprawdzamy czy nasze warzywa są już miękkie, jeśli tak, dodajemy koper i natkę pietruszki. Doprowadzamy do wrzenia i zupa gotowa. Pozostaje tylko doprawić do smaku odrobiną soli, pieprzu lub cukru i cytryną. Zupa jest pyszna sama w sobie lub ze śmietaną, którą możemy dodać po łyżce każdemu do talerza, lub bezpośrednio do zupy. Jeśli wybieramy opcje połączenia zupy ze śmietaną by uniknąć zważenia, najpierw wlewamy śmietanę do, miseczki, zalewamy zupą, wymieszamy i wlewamy z powrotem do garnka. W ten sposób unikniemy niepotrzebnych grudek, które powstają w wyniku wlania kwaśnej śmietany do gorącej zupy.

Pamiętamy, że kiedy dodajemy śmietanę zawsze wcześniej łączymy ją z wywarem po czym z powrotem wlewamy do garnka nie odwrotnie.

botwinka1

Życzę smacznego

Jeśli podoba Ci się co robię to:

  • subskrybuj
  • łapka w górę
  • zalajkuj

Po prostu wciśnij coś. Dzięki wielkie.

Wtedy będę wiedziała, że Wam się podoba.

Share Button
loading...

Betty

Betty - miłośniczka kuchni i pasjonatka życia. Gotowanie mnie odpręża i i satysfakcjonuje, jest dla mnie sztuką, a nie tylko paliwem. Wierzę w ludzi i we wzajemną pomoc. Z tych również powodów cenię sobie szczerość i wolność słowa. Rozmowę, miłość i namiętność mam za dobrą monetę w każdym wieku.

Komentarze

tu wpisz komentarz

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Dołącz do mnie

Facebook By Weblizar Powered By Weblizar

Translator

Translator Plugin

Boże Narodzenie

O mnie

align="left" Betty - miłośniczka kultury, kuchni i pasjonatka życia. Gotowanie mnie odpręża i satysfakcjonuje, jest dla mnie sztuką, a nie tylko paliwem. Wierzę w ludzi i we wzajemną pomoc. Z tych również powodów cenię sobie szczerość i wolność słowa. Rozmowę, miłość i namiętność mam za dobrą monetę w każdym wieku.

Zobacz także:

loading...

Reklama

Współpracuje

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl