Dekorowanie lukrem ciastek, pierników « Porady 40-latkiPorady 40-latki

Dekorowanie lukrem ciastek, pierników

Do dekoracji tych aromatycznych ciasteczek wedle własnej fantazji możemy użyć całej gamy dodatków. Podstawą jest lśniący bielą cukier, idealny do rozgrzewających ciasteczek na mroźną porę roku. Do pierników najlepszy jest lukier przygotowany z białka i cukru pudru oraz odrobiny soku z cytryny lub smakowego aromatu, albo naturalnego barwnika.

dekorowanie ciastek, piernikow6

Byśmy mogli przystąpić do dekoracji, lukier musi być naprawdę gęsty, nie może rozlewać się po powierzchni. Tylko wtedy uda nam się pomysłowo ozdobić ciasteczka.

Lukier królewski

Przygotowanie:

Białko ubijamy jedną trzepaczką miksera, kiedy zaczyna robić się sztywne, dosypujemy stopniowo cukier puder. Oczywiście w trakcie dosypywania zmniejszamy obroty miksera, by cukier nie rozproszył się po całej kuchni. Ja użyłam niecałej szklanki cukru pudru, ale w zależności od wielkości białka może być potrzebna Wam nieco większa ilość lub odrobinę mniejsza. Zwykle zużywa się od ¾ szklanki do półtora przy naprawdę dużym jajku. Można dodać kilka kropli soku z cytryny, ale nie trzeba. Jeśli dekorowanie zajmuje nam dużo czasu, a wierzcie mi jest bardzo czasochłonne, cukier może zacząć odrobinę za bardzo gęstnieć, zastygać, wówczas najlepiej dodać kilka kropli soku by z powrotem można było dekorować. Zamiast soku możemy również posłużyć się odrobiną soków z innych owoców lub napoi, np. Frugo, dodając kilka kropli zielonego uzyskamy piękną zieloną konsystencję. Jeżeli lubicie kolorowe dekoracje, można właśnie zrobić je w taki sposób. Uzyskamy prawdziwe zielone choinki. Najlepsze są napoje lub soki o bardzo intensywnych  kolorach,  które w połączeniu z lukrem nie będą bardzo wyblakłe.  Idealny jest sok z buraczków, marchwi,  Frugo, kawa, niektóre herbaty. Za bardzo rozrzedzony lukier naprawimy ponownie dosypując odrobinę cukru. Za każdym razem nim regulujemy gęstość.

dekorowanie ciastek, piernikow

Lukier jest gotowy, przystępujemy do dekoracji. Ja przygotowałam szprycę wycinając maleńką dziurkę w woreczku, możemy również posłużyć się papierem do pieczenia. Zwinąć go w tutkę, zrobić maleńką dziurkę i mamy to samo. Dziurka musi być malutka, grubości wykałaczki lub odrobinę tylko większa, wówczas położona kreska lukru szybciutko zastyga i daje naprawdę ładny efekt. Poza lukrem użyłam różnego rodzaju kolorowych groszków, które akurat miałam pod ręką. By uzyskać śnieżny efekt, ozdobione ciasto lukrem zanurzyłam w zwykłam cukrze, drobinki które się przykleiły wyglądają na drobne płatki śniegu.

Nie barwiłam lukru, moi synowie już wyrośli i nie miało by to komu sprawiać specjalnej frajdy, ale pewnie jak będę miała wnuki to z przyjemnością powrócę do tej zabawy. Dlatego zachęcam Was do włączenia swoich pociech w bardzo kreatywną pracę i zarazem wspólną zabawę.

Share Button

Dodaj komentarz

Previous Post
«
Next Post
»