Kulinarnie

Jak zrobić frużelinę?

 

Jak zrobić frużelinę?

Jak zrobić frużelinę? Frużelina to nic innego jak owoce w żelu. Niektórzy mylnie interpretują tą nazwę rozgotowując owoce i zaciągając mączką ziemniaczaną. To błąd! Owszem do frużeliny konieczny jest dodatek mączki. Jednakże żelową konsystencje jaką powinna mieć frużelina uzyskamy dzięki żelatynie. To właśnie ona sprawi, że owoce, a nie rozgotowana mazia czy kisiel będą w lekkim żelowym sosie.

jak zrobić frużelinę 2

Frużelina

Tak przygotowana jest wspaniałym dodatkiem do deserów, kremów, lodów, naleśników czy ciast, a nawet drobiu. Mając dostęp do świeżych sezonowych owoców warto przygotować kilka słoiczków. Gotowa jest idealna do deserów, gęsta i chłodna. Nie tracimy czasu na chłodzenie i przygotowanie. Z drugiej zaś strony przygotowanie frużeliny nie trwa długo i można również ją zrobić z owoców mrożonych.

Ja co jakiś czas robię sobie kilka słoiczków by mieć zapas. Nic tak nie poprawia smaku deseru jak dodatek owoców w żelu.

Składniki:

  • 250 g owoców (miałam świeże borówki i porzeczki)
  • 1 łyżeczka maki ziemniaczanej rozpuszczona w dwóch łyżkach zimnej wody
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 3-4 łyżki cukru w zależności (do porzeczek trochę więcej)
  • 1-2 łyżki cytryny

 

jak zrobić frużelinę

Przygotowanie:

Oczyszczone owoce wsypuje do rondelka, zasypuję cukrem i odstawiam na jakieś 15 minut.

Żelatynę zalewam odrobiną wody tylko tyle by ją przykryła i odstawiam by napęczniała.

Na niewielkiej mocy palnika podgrzewam owoce by cukier się rozpuścił, a owoce puściły sok. Dodaje sok z cytryny, mączną zawiesinę, mieszam i doprowadzam do wrzenia. Natychmiast ściągam z kuchenki.

Napęczniałą żelatynę dodaje do gorących owoców i mieszam by się rozpuściła. Na wszelki wypadek podgrzewam jeszcze odrobinę i szybko ściągam z kuchenki. Nie wolno zagotować ponownie owoców, by żelatyna nie straciła swoich właściwości żelujących. Gorącą frużelinę wkładam do wyparzonych małych słoiczków, dobrze zakręcam i odstawiam do góry dnem by się zamknęły. Zimne przechowuję w szafie lub w lodówce.

Jeśli potrzebuje frużelinę od razu do deseru, to niestety trzeba poczekam aż wystygnie i zgęstnieje. Powinna mieć konsystencje tężejącej galaretki.

Gdyby frużelina po schłodzeniu okazała się zbyt gęsta wystarczy dodać 1-2 łyżki gorącej wody i dokładnie wymieszać. Przeciwnie, jeśli jest zbyt rzadka należy dodać odrobinę wcześniej namoczonej, napęczniałej żelatyny i podgrzać (nie gotować!).

Udanych deserów:)

jak zrobić frużelinę 1

 

 

 

Share Button
loading...
gplus-profile-picture

Betty

Betty - miłośniczka kuchni i pasjonatka życia. Gotowanie mnie odpręża i i satysfakcjonuje, jest dla mnie sztuką, a nie tylko paliwem. Wierzę w ludzi i we wzajemną pomoc. Z tych również powodów cenię sobie szczerość i wolność słowa. Rozmowę, miłość i namiętność mam za dobrą monetę w każdym wieku.

Komentarze

tu wpisz komentarz

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Translator

Translator Plugin

Sezon na dynie

Dołącz do mnie

O mnie

align="left" Betty - miłośniczka kultury, kuchni i pasjonatka życia. Gotowanie mnie odpręża i satysfakcjonuje, jest dla mnie sztuką, a nie tylko paliwem. Wierzę w ludzi i we wzajemną pomoc. Z tych również powodów cenię sobie szczerość i wolność słowa. Rozmowę, miłość i namiętność mam za dobrą monetę w każdym wieku.

Zobacz także:

loading...

Dołącz do Newslettera

Zapisz się na mój newsletter aby co kilka dni otrzymać porcję ciekawych wpisów.

Newsletter jest bezpłatny. Nikomu nie przekażę Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili z mojego bloga.

Reklama

Reklama

Współpracuje

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisówDurszlak.pl