Zupy

Zupa krupnik

Krupnik to chyba jedna z najstarszych polskich zup. Tradycyjna zupa zasypana kaszą, dzięki niej jest bardzo sycąca i smaczna. Miłośnicy mięsa mogą ugotować krupnik na mięsie np. na skrzydełkach drobiowych, piersi lub żeberkach. Wówczas najpierw gotujemy do miękkości mięso, wyjmujemy je, a  w wywarze gotujemy zupę wg przepisu. Na...

Zupa fasolowa

Smaczna zupa o każdej porze roku, jednakże fasolowa zupa najbardziej nadaje się na mżyste dni bo jest bardzo treściwa, pożywna i rozgrzewająca. Fasolę do zupy koniecznie zalewamy wodą i odstawiamy na noc, dopiero kolejnego dnia rozpoczynamy gotowanie zupy. Samo przygotowanie zupy jest bardzo szybkie i w ogóle nieskomplikowane. To...
  Zupy neapolitańskiej pewnie jest tyle rodzai ile osób ją przygotowuje, choć pewnie wszystkie warianty łączy ser i śmietana. Ja zwykle przygotowuje ją w dwóch wersjach pierwsza bardzo, gęsta, kremowa i sycąca, gotowana z jarzynami i makaronem - polecam ją szczególnie o tej porze roku. Zaś druga zupa, to typowy krem, który...

Zupa z dyni z azjatycką nutą

Zupki z dyni są po prostu znakomite i możliwe do przygotowania z każdej dyni. Jednakże w zależności jakie dyni użyjemy jej smak i kolor będzie się zasadniczo różnił. Tym razem proponuję zupę inspirowaną azjatyckim przepisem z małymi moimi zmianami. Zasadniczą zmiana, którą wprowadziłam jest brak curry i kolendry, a...

Zupa z dyni

Niecodzienna zupa z dyni we włoskim wydaniu. To zupełnie inna zupa niż dotąd mi znane i robione. Nie ma konsystencji kremu, smakiem przypomina tradycyjne zupy, a jest zrobiona na styl włoski. Przepis miałam od znajomego Włocha, jednakże moja wersja tej zupy różni się dość znacznie. Choćby tym, że dodałam kawałeczek mięsa ale również francuskie...

Zupa gulaszowa z brukwią

  To chyba jedna ze smaczniejszych zup jakie w życiu jadłam. Nie dość, że fantastycznie smakuje to cudnie wygląda. Zupa gulaszowa dobrze doprawiona, gęsta, bardzo sycąca o delikatnym słodkawym posmaku i pięknym pomarańczowym kolorze. W dodatku wpadłam na ten pomysł zupełnie przypadkiem. Kiedy z brukwią spotkałam się po raz pierwszy, kupując sądziłam, że...

Zupa kalafiorowa

Kalafiorowa to jedna z tych zup, która dominuje na polskich stołach, choć oczywiście nie przebije swoją popularnością rosołu czy pomidorowej. Można przygotować ją całkowicie w wersji wegetariańskiej z dodatkiem świeżych ziół lub ugotować na mięsnym wywarze. W obu przypadkach jest po prostu wyśmienita, pachnąca świeżym koperkiem i pietruszką. U mnie...
Błyskawiczny chłodnik na botwince to dopiero zupa, wspaniała, zimna, orzeźwiająca i pożywna akurat na ta porę roku, kiedy upały zaczynają męczyć, a i botwinki i świeżego kopru jest pod dostatkiem. Ze wszystkich chłodników ten lubię najbardziej ze względu na wspaniałe walory smakowe i piękną barwę. Oczywiście na duży plus...

Zupa botwinka

Botwinka jak sama nazwa wskazuje jest z botwiny, dlatego też jest zupą sezonową, możliwą do przygotowania tylko z młodych liści buraczków. Przyrządzą się ją na wiele sposobów, moja jest bardzo smaczna, niezwykle aromatyczna i pożywna. Świeży koperek i natka pietruszki sprawiają, że jej zapach rozchodzi się po całym mieszkaniu...
Kolejna zupa gulaszowa na blogu. Bardzo gęsta i pożywna ale zupełnie inna od wcześniej proponowanej zupy gulaszowej z brukwią. Choć zapewniam, że jest równie pyszna, bogata w białko, a ziemniaki w tej zupie zastępuje kasza pęczak. Dodatkowo w zupie poza oczywiście mięsem znajduje się odrobina fasoli, pomidory i biała...
0FaniLubię
0ObserwującyObserwuj
0ObserwującyObserwuj
0SubskrybującySubskrybuj

Najczęściej czytane

Śledziowa sałatka obiadowa

  Śledziowa sałatka obiadowa, przygotowana wg przepisu Piotra. Bardzo dziękuję za podesłany przepis. :) Odrobinę ją zmodyfikowałam dodając jeden składnik w postaci ziemniaków. Dzięki, którym...

Zdrowe zęby – higiena jamy ustnej