Kulinarnie

Mięso mielone w sosie pomidorowym, idealne do makaronu i zapiekanek

 

Mięso mielone w sosie pomidorowym, idealne do makaronu i zapiekanek

mięso mielone2

Z mięsa mielonego możemy przygotować naprawdę wiele potraw, a w połączeniu z makaronem tworzy wprost idealne danie. Świętnie wygląda i smakuje  serwowane na spaghetti lub wymieszane z makaronami takimi jak wstążki albo rurki. Przygotowane w taki sposób mięso ma również idealne zastosowanie w przygotowaniu zapiekanek zarówno tych z makaronu jak i ziemniaków. W całości razem z przygotowanym sosem będzie stanowić doskonałe ich wykończenie.

Składniki:

  • 400g mięsa mielonego
  • Mały koncentrat pomidorowy
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g startego żółtego sera
  • Garść świeżej kolendry albo pietruszki
  • Olej do smażenia
  • Przyprawy: sól pieprz, ziarenka chili, papryka, bazylia
  • 1 czubata łyżeczka mączki ziemniaczanej

 

Przygotowanie:

Cebule kroimy w pół piórka i smażymy na łyżce oleju do zeszklenia. Dodajemy mięso i dalej smażymy, aż znikną wszystkie cząstki surowego mięsa. Doprawiamy mięso łyżką bazylii, łyżeczką soli, łyżeczką papryki, odrobiną pieprzu i chili. Następnie dodajemy przecier pomidorowy i zalewamy 1szklanką wody. Smażymy 3-4 minuty co jakiś czas mieszając. Na koniec dodajemy połowę kolendry i czosnek przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany. Mączkę rozpuszczamy w pół szklanki zimnej wody i wlewamy do mięsa, doprowadzamy do wrzenia ciągle mieszając. Sprawdzamy czy nasza potrawa jest wystarczająco słona i pikantna, jeśli nie dodajemy do smaku jeszcze odrobinę przypraw. Gotujemy jeszcze minutkę i gotowe. Jeżeli okaże się, że sos jest odrobine za gęsty, można dodać jeszcze trochę wody i całość zagotować.

Tak przygotowanym mięsem, polewamy makaron, posypujemy żółtym serem i resztą kolendry lub jak wspomniałam wcześniej, mieszamy całość z makaronem albo wykorzystujemy do zapiekanki.

Ja podałam w misce na stół i każdy sam sobie nakładał ile chciał.

Uwaga

Zasugerowałam że można świeżą kolendrę zamienić natką pietruszki gdyż kolendra ma specyficzny smak mimo, że wygląda niemalże identycznie jak pietruszka, nawet w wielu krajach znana jest jako chińska pietruszka to bardzo się od niej różni. Nie każdy ją lubi, dlatego też można stosować zamienniki. Jednakże pamiętajmy, że kolendra jest bardzo zdrowa i ma szerokie zastosowanie.

 

Share Button
loading...

Betty

Betty - miłośniczka kuchni i pasjonatka życia. Gotowanie mnie odpręża i i satysfakcjonuje, jest dla mnie sztuką, a nie tylko paliwem. Wierzę w ludzi i we wzajemną pomoc. Z tych również powodów cenię sobie szczerość i wolność słowa. Rozmowę, miłość i namiętność mam za dobrą monetę w każdym wieku.

Komentarze

tu wpisz komentarz

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Dołącz do mnie

Facebook By Weblizar Powered By Weblizar

Translator

Translator Plugin

Boże Narodzenie

O mnie

align="left" Betty - miłośniczka kultury, kuchni i pasjonatka życia. Gotowanie mnie odpręża i satysfakcjonuje, jest dla mnie sztuką, a nie tylko paliwem. Wierzę w ludzi i we wzajemną pomoc. Z tych również powodów cenię sobie szczerość i wolność słowa. Rozmowę, miłość i namiętność mam za dobrą monetę w każdym wieku.

Zobacz także:

loading...

Reklama

Współpracuje

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl