Kulinarnie

Morelowy sernik na zimno

 

Morelowy sernik na zimno

Morelowy sernik na zimno to lekkie, słoneczne ciasto idealne na upalne dni,  lub niedzielne popołudnie. To połączenie twarogu i śmietanki z dodatkiem owoców w masie serowej. Całość pokryta musem morelowym, sprawia że ciasto jest pyszne, delikatne i orzeźwiające. Gotowy morelowy sernik wygląda bardzo efektownie, nie wymaga pieczenia i będzie wspaniałym dodatkiem do kawki.

morelowy sernik na zimno 3

Na spód:

  1. 200 g herbatników
  2. 80 g masła.
  3. Opcjonalnie 1 saszetka cappuccino lub 1 łyżka  kakao  (ja użyłam cappuccino)

Herbatniki zmiksować przy użyciu blendera lub melaksera na drobny pył, połączyć z masłem, cappuccino i wyłożyć masą tortownicę. Wyrównać dno dłonią albo kubkiem.

morelowy sernik na zimno

Składniki:

  • 3 puszki moreli odsączonych z syropu (410g każda)
  • 850 g mielonego twarogu np. z wiaderka
  • 1,5 szkl cukru pudru
  • ½ l śmietanki 30% lub 36%
  • ½ szkl soku z moreli (odlana  z puszki)
  • 3 łyżki żelatyny z ½ szkl wody
  • 2 morelowe galaretki rozpuszczone w 350 ml wrzątku
  • Tortownica 27 cm

Morelowy sernik na zimno 5

 

Przygotowanie:

Śmietankę ubijam z połową cukru pudru, ale nie na sztywno, na tyle by swobodnie opadała z łyżki. Dodaje twaróg i pozostały cukier. Chwilę miksuję by składniki się połączyły, po czym maleńką stróżką wlewam syrop z moreli cały czas miksując.

Masę serową odstawiam i przygotowuję żelatynę. Najprościej zalać żelatynę wrzątkiem, chwile mieszać po czym wstawić na kilkanaście sekund do mikrofalówki – podgrzać, ale nie zagotować. Teraz wystarczy chwile mieszać, aż wszystko się rozpuści. Żelatynę zostawiam by ostygła.

Miedzy czasie zabieram z puszki 8 moreli i kroje je w kostkę, pokrojone dodaje do masy.

Gdy żelatyna jest już zimna dodaje do niej kopiastą łyżkę masy serowej.  Po czym całość wlewam do masy i jednocześnie miksuje by ją dokładnie rozprowadzić. Nie za długo tylko chwilę. Gotową masę wlewam do tortownicy, wygładzam łyżką i odstawiam do lodówki.

morelowy sernik na zimno1

 

Mus morelowy:

Pozostałe morele z 3 puszek, odsączone od syropu rozdrabniam na mus w blenderze. Uzyskałam 650 ml masy, dodaje przestudzone, rozpuszczone galaretki. Ponownie miksuje kilka sekund by całość wymieszać i wylewam wszystko na wierzch ciasta. Sernik odstawiam na kilka godzin do lodówki do całkowitego stężenia.

 

morelowy sernik na zimno2

 

Ponadto:

Do dekoracji użyłam czekoladę rozpuszczoną w kąpieli wodnej i odrobinę skórki otartej z cytryny.

Smacznego!

morelowy sernik na zimno 10

 

morelowy sernik na zimno 8

 

morelowy sernik na zimno 6

 

morelowy sernik na zimno 4

Share Button
loading...
gplus-profile-picture

Betty

Betty - miłośniczka kuchni i pasjonatka życia. Gotowanie mnie odpręża i i satysfakcjonuje, jest dla mnie sztuką, a nie tylko paliwem. Wierzę w ludzi i we wzajemną pomoc. Z tych również powodów cenię sobie szczerość i wolność słowa. Rozmowę, miłość i namiętność mam za dobrą monetę w każdym wieku.

4 komentarze

tu wpisz komentarz

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Translator

Translator Plugin

Sezon na truskawki

Dołącz do mnie

O mnie

align="left" Betty - miłośniczka kultury, kuchni i pasjonatka życia. Gotowanie mnie odpręża i satysfakcjonuje, jest dla mnie sztuką, a nie tylko paliwem. Wierzę w ludzi i we wzajemną pomoc. Z tych również powodów cenię sobie szczerość i wolność słowa. Rozmowę, miłość i namiętność mam za dobrą monetę w każdym wieku.

Zobacz także:

loading...

Dołącz do Newslettera

Zapisz się na mój newsletter aby co kilka dni otrzymać porcję ciekawych wpisów.

Newsletter jest bezpłatny. Nikomu nie przekażę Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili z mojego bloga.

Reklama

Reklama

Współpracuje

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl