Muffinki z malinami i kruszonką

0

Muffinki z malinami i kruszonką

muffinki z malinami i kruszonką

Muffiny to chyba najwdzięczniejsze ciasto jakie kiedykolwiek robiłam. Jest smakowite, proste w przygotowaniu i można wymyślać tak różne babeczki jakie tylko przyjdą nam do głowy. Tym razem z malinami i kruszonką. Choć zastanawiałam się nad jabłkami, ale malinki wygrały przetarg.  🙂 Babeczki są wyśmienite, nie mogliśmy się powstrzymać i kilka zjedzonych jeszcze ciepłych. Pozostałym udało się przetrwać ale tylko do podwieczorku. Jeżeli macie zamiar upiec dla bliskich coś prostego, co apetycznie wygląda, a zarazem bardzo cudnie smakuje to zachęcam do spróbowania tych właśnie muffinek.

muffinki z malinami i kruszonką4

Składniki:

  • 2 1/4 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¾ szklanki cukru
  • Cukier waniliowy
  • 2 jajka
  • 100 g masła /zamiennie tyle samo oleju
  • 230 g jogurtu naturalnego/ zamiennie tyle samo maślanki
  • 150 g malin – 36 sztuk
  • 12 papierowych papilotek

 

muffinki z malinami i kruszonką3

Kruszonka

  1. 3 łyżki masła
  2. 4 łyżki mąki
  3. 4 łyżki cukru

Przygotowanie:

Masło rozpuścić i połączyć z jajkami i jogurtem, na gładka masę. Dodać cukier, przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Papilotki włożyć do foremek i napełnić ciastem. Do każdej foremki włożyć po 3 maliny i zasypać kruszonką. Babeczki piec w temperaturze 190 st. C. przez 25 – 30 minut do tzw. suchego patyczka.

muffinki z malinami i kruszonką2

Kruszonka:

Masło rozcieraj w dłoni razem z cukrem i mąką, aż powstanie sypka kulka, którą rozkruszysz na kruche grudki.

muffinki z malinami i kruszonką1

Smacznego

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here