Najzdrowsze frytki z batatów

0

Najzdrowsze frytki z batatów

Frytki z batatów, to świetna przekąska lub dodatek do obiadu. No bo kto nie kocha frytek? Prawda jest taka, że frytki lubią niemalże wszyscy, szczególnie chętnie sięgają po nie dzieci i młodzież. Tyle, że frytki nie należą do zdrowych przekąsek. Na szczęście nie te! Frytki z batatów są nie tylko zdrowe, ale i pyszne. Nawet Wasze kochane pociechy, będą mogły je jeść do woli. Wyglądem przypominają tradycyjne frytki, są również chrupiące choć są zdecydowanie bardziej pomarańczowe. Zaś smakiem hm zdecydowanie inne, ale w pozytywnym znaczeniu. Słodki ziemniak sprawia, że oczywiście są słodkie w połączeniu z grubo ziarnistą solą lub ziołami są aromatyczne i smakują fantastycznie. Oczywiście przyrządzamy je w piekarniku, więc nie ma mowy by nasiąkły olejem. Polecam to doskonała alternatywa dla tradycyjnych frytek.

Frytki z batatów

Składniki: 

  • 1 kg batatów (można mniej, ale ja szykowałam do obiadu)
  • 2 łyżki oliwy
  • średnio ziarnista sól
  • Opcjonalnie jeśli macie ochotę słodka papryka, chili, pieprz, czosnek,tymianek, a nawet kminek. Ja uwielbiam z samą solą.

 

Frytki z batatów 1

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać lub tylko wyszorować i osuszyć na papierowym ręczniku. Pokroić na centymetrowe talarki, a następnie w słupki tak jak frytki. (Patrz zdjęcie).

W misce wymieszać frytki z oliwą i solą. Na blasze wyłożyć papier do pieczenia lub folię aluminiową. Będzie łatwiej czyścić. Frytki z batatów wysypać na blachę, rozłożyć równomiernie i wstawić do mocno nagrzanego piekarnika do 220°C. Piec przez 15 minut wyjąć przemieszać i dalej piec 10 minut lub do momentu, aż będą chrupiące.

Smacznego 🙂

Uwaga: Frytki najlepiej się pieką jeśli ułożymy jedną warstwę na blasze.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here