Pieczarki nadziewane mięsem mielonym

0

Pieczarki nadziewane mięsem mielonym

Pieczarki nadziewane mięsem mielonym, to prosta w przygotowaniu potrawa, ale jakże smaczna. Pieczarka połączona z mięsem i serem to fantastyczne zestawienie i smakuje rewelacyjnie. Pieczarki można przygotować na kolację, a nawet jak ja na obiad. Podałam w towarzystwie frytek z batatów i zapewniam, że był to znakomity posiłek. Polecam również pieczarki z serem 🙂

pieczarki nadziewane mięsem mielonym 2

 

Składniki:

  • 8 dużych pieczarek (zakładam po 2 na osobę)
  • 2 łyżki oleju (użyłam kokosowego)
  • 500 g mięsa mielonego
  • duża cebula lub dwie mniejsze mogą być czerwone lub białe
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • sól, pieprz i sos sojowy do smaku
  • 1/3 szklanki żółtego sera drobno startego

 

pieczarki nadziewane mięsem mielonym

Przygotowanie:

Pieczarki dokładnie wytrzeć wilgotnym papierowym ręcznikiem. Nie płukać w wodzie, bo nią zbytnio nasiąkną. Oderwać korzonki i pokroić w kosteczkę. Pietruszkę drobno posiekać.

Na patelni rozgrzać olej zeszklić cebulę pokrojoną w drobna kosteczkę, dodać korzonki i przesmażyć. Tak długo aż odparuje cały sok. Gdy nieco przestygną dodać do mięsa mielonego wraz z pietruszką. Doprawić do smaku. Ja dodałam 1 łyżkę sosu sojowego, 1 łyżeczkę soli i 3/4 łyżeczki pieprzu.

pieczarki nadziewane mięsem mielonym 1

Dobrze wyrobić mięsną masę aż wszystkie składniki się połączą. Podzielić na 8 części i każdą napełnić kapelusz pieczarki.

Ser przesypać na talerzyk i maczać w nim grzyb, dotykając mięsną częścią, tak by okruszki sera oblepiły całe mięso. Od razu układać w żaroodpornym naczyniu.

Piekarnik nagrzać do 200°C wstawić naczynie z grzybami i zapiekać przez 30-35 minut, aż ser się pięknie zarumieni.

Smacznego 🙂

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here