Kulinarnie

Pieczone filety w sosie barbecue

Pieczone filety w sosie barbecue3
 

Pieczone filety w sosie barbecue

To prosta potrawa, przy której nie napracujemy się specjalnie, czasu również nie wymaga wiele. Jest namiastką grillowanego mięsa, ale o wiele delikatniejsza. Filety choćby z uwagi na brak skórki nie mogą być mocno przypiekane by ich nie spalić i całkowicie nie wysuszyć. Pieczone w sosie z dodatkiem warzyw stanowią kompletne danie, są delikatne i smakują sosem.

Pieczone filety w sosie barbecue4

By je przygotować potrzebujemy oczywiście filety, w zależności ile planujemy porcji tyle filetów. Sos barbecue i warzywa z którymi ma być podany. U mnie jak widać na zdjęciu jest marchewka.

Sos jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu, ewentualnie możemy zastąpić go gotowym sosem barbercue.

  • 1 szklanka wody
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 3 ząbki czosnku zmiażdżone przez praskę
  • 1/3 łyżeczki ziarenek chili
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2,5 łyżki sosu sojowego
  • Pół łyżeczki imbiru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka oliwy

Pieczone filety w sosie barbecue 3

Przygotowanie:

Na oliwie podsmażyć czosnek z ziarenkami chili. Dodać koncentrat, przemieszać. W wodzie rozpuścić mąkę i zalać. Połączyć z pozostałymi składnikami i mieszając gotować do zgęstnienia. Sos smakuje na zimno i na ciepło. Ostatnio podawałam w towarzystwie chińszczyzny, smakowało wyśmienicie.

Pieczone filety w sosie barbecue

 

Filety myjemy, osuszamy, ewentualnie pozbywamy się niepotrzebnych błonek. Układamy filety w naczyniu żaroodpornym. Oprószamy odrobiną soli i wlewamy połowę sosu dokładnie mieszamy w nim kurczaka by był cały oblepiony sosem. Rozkładamy na mięsie marchewkę pokrojoną w grubsze słupki i wstawiamy do nagrzanego do 175°C piekarnika.

Pieczone filety w sosie barbecue1

Piec w nagrzanym piekarniku przez 30 minut. Po tym czasie przewracamy filety na drugą stronę, marchewka będzie na dnie i smarujemy pozostałą marynatą. Pieczemy kolejne 10-15 minut, aż kurczak będzie upieczony.

Smacznego!

Pieczone filety w sosie barbecue 2

Share Button
loading...
gplus-profile-picture

Betty

Betty - miłośniczka kuchni i pasjonatka życia. Gotowanie mnie odpręża i i satysfakcjonuje, jest dla mnie sztuką, a nie tylko paliwem. Wierzę w ludzi i we wzajemną pomoc. Z tych również powodów cenię sobie szczerość i wolność słowa. Rozmowę, miłość i namiętność mam za dobrą monetę w każdym wieku.

1 Comment

tu wpisz komentarz

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Translator

Translator Plugin

Betty poleca na święta

Dołącz do mnie

O mnie

align="left" Betty - miłośniczka kultury, kuchni i pasjonatka życia. Gotowanie mnie odpręża i satysfakcjonuje, jest dla mnie sztuką, a nie tylko paliwem. Wierzę w ludzi i we wzajemną pomoc. Z tych również powodów cenię sobie szczerość i wolność słowa. Rozmowę, miłość i namiętność mam za dobrą monetę w każdym wieku.

Zobacz także:

loading...

Dołącz do Newslettera

Zapisz się na mój newsletter aby co kilka dni otrzymać porcję ciekawych wpisów.

Newsletter jest bezpłatny. Nikomu nie przekażę Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili z mojego bloga.

Reklama

Reklama

Boks reklamowy

Współpracuje

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl