Kulinarnie

Placki z kalafiora i ziemniaków na dwa sposoby

 

Placki z kalafiora i ziemniaków na dwa sposoby

 

placki z kalafiora i ziemniaków5

 

Nie bardzo wiedziałam jak nazwać te placuszki. Obawiałam się, że jak napisze placki ziemniaczane to wszyscy będą kojarzyli je z plackami z surowych ziemniaków, a tak przecież nie jest. Poza tym można przygotować je z kalafiorem lub bez. Dlatego wydawało mi się, że najlepiej będzie od użytych składników czyli „placki z kalafiora i ziemniaków na dwa sposoby”. Od razu wspomnę, że z kalafiora i ziemniaków wychodzi ich sporo. Bo aż 18 sporych placuszków, a  z samych resztek ziemniaków 12 niewielkich. Oba rodzaje placuszków są przepyszne. Można przyrządzić je ze świeżo ugotowanych ziemniaków lub z resztek z poprzedniego dnia jeśli mieliśmy za dużo. Wszystko można wykorzystać, wystarczy dodać trochę sera, mąki i jeszcze trochę przypraw i gotowe. Placuszki są pulchne i mięciutkie, dobrze doprawione  i niesamowicie apetyczne. Idealne na obiad lub kolacje bez mięsa albo jako dodatek do niego. Polecam!

placki z kalafiora i ziemniaków2

 

Składniki na 18 placków z kalafiora i ziemniaków:

  • ugotowany średniej wielkości kalafior (odsączony z wody i potłuczony na puree)
  •  800 g ugotowanych ziemniaków (około 3 szklanek schłodzonego puree)
  • 2 jajka roztrzepane widelcem
  • 1,5 szkl. żółtego startego sera np. cheddar
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • garść posiekanej dymki razem z cebulkami
  • 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę, sól i pieprz
  • olej do smażenia
  • mąka do obtoczania

 

Składniki na 12 małych placków ziemniaczanych:

  • 800 g ziemniaków ugotowanych (około 3 szklanek schłodzonego puree)
  • 3/4 szkl. startego sera typu cheddar
  • garść posiekanej dymki razem z cebulkami
  • 1 jajko roztrzepane widelcem
  • 3 łyżki mąki
  • olej do smażenia
  • mąka do obtoczenia
  • sól i pieprz

 

placki z kalafiora i ziemniaków

 

Przygotowanie dotyczy obu wariantów placków:

W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki i dopraw ciasto odrobiną soli i pieprzu. Pierwsze ciasto podziel na 18 części, a drugie na 12. Rozgrzej na patelni olej. Każdą część ciasta kulaj w dłoniach, formując kulkę. Obtaczaj w mące, a następnie spłaszcz na placuszek i smaż na średniej mocy palnika, po obu stronach na złoty kolor.

Smacznego!

Uwagi: ziemniaki różnią się w zależności od gatunku konsystencją, niektóre są bardziej zbite, inne znów bardziej wodniste. Dlatego jeśli ciasto jest zbyt suche dodaj jeszcze 1 jajko, a jeśli zbyt lejące to nieco więcej mąki.

Share Button
loading...
gplus-profile-picture

Betty

Betty - miłośniczka kuchni i pasjonatka życia. Gotowanie mnie odpręża i i satysfakcjonuje, jest dla mnie sztuką, a nie tylko paliwem. Wierzę w ludzi i we wzajemną pomoc. Z tych również powodów cenię sobie szczerość i wolność słowa. Rozmowę, miłość i namiętność mam za dobrą monetę w każdym wieku.

2 komentarze

tu wpisz komentarz

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Dołącz do mnie

Facebook By Weblizar Powered By Weblizar

Translator

Translator Plugin

Tłusty Czwartek

O mnie

align="left" Betty - miłośniczka kultury, kuchni i pasjonatka życia. Gotowanie mnie odpręża i satysfakcjonuje, jest dla mnie sztuką, a nie tylko paliwem. Wierzę w ludzi i we wzajemną pomoc. Z tych również powodów cenię sobie szczerość i wolność słowa. Rozmowę, miłość i namiętność mam za dobrą monetę w każdym wieku.

Zobacz także:

loading...

Dołącz do Newslettera

Zapisz się na mój newsletter aby co kilka dni otrzymać porcję ciekawych wpisów.

Newsletter jest bezpłatny. Nikomu nie przekażę Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili z mojego bloga.

Reklama

Reklama

Współpracuje

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl