Kulinarnie

Placki ziemniaczane – najlepsze

 

Placki ziemniaczane – najlepsze

Placki ziemniaczane1

Placki ziemniaczane to banalnie prosta potrawa ale jakże pyszna, w mojej wersji na bogato to najlepsze placki pod słońcem. Wspaniałe mięciutkie i delikatne, a jednocześnie z zewnatrz delikatnie chrupiące, nie ma co mówić są po prostu rewelacyjne. Placki podaje na wiele sposobów w wersji tzw. podstawowej, jak nie chce mi się nic robić to podaję je z cukrem albo ketchupem. Tak jadłam od dziecka i tak mi smakują. Ale nie raz podaję jak wspomniałam na bogato i wówczas to prawdziwa uczta. A na jej skład wchodzą zasmażane pieczarki, zasmażana kiszona kapusta i sos jogurtowo-koperkowy. Każdy może wybrać dodatek dla siebie i na pewno każdy będzie zadowolony. Polecam!

Placki ziemniaczane2

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka naturalnego jogurtu lub śmietany
  • sól i pieprz do smaku oaz olej do smażenia

 

Placki ziemniaczane

Przygotowanie:

Ziemniaki i cebule obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Ja używam przystawki do maszynki, do mielenia mięsa. Masę wlać na sito ustawione na większej misce. Ziemniaki dodatkowo, lekko odcisnąć. Przełożyć ziemniaki do czystego naczynia, dodać mąkę, jaka sól, pieprz i dokładnie wymieszać. Z miski  do której spływał sok z ziemniaków, zlać ostrożnie sok do zlewu, a osad w postaci skrobi ziemniaczanej zebrać i dodać do masy. Ponownie wymieszać.

Na patelni rozgrzać mocno olej i łyżką nakładać masę ziemniaczaną. Rozsmarować kształt placka. Wg własnego uznania mogą być cieńsze lub grubsze. Placki smażyć po obu stronach na złoty kolor. Uwaga nie smażymy placków na najwyższej temperaturze by się nie spaliły, ale na dość wysokiej by nie chłonęły tłuszczu.

Placki ziemniaczane3

W tym przepisie wyjaśniam jak zrobić pyszną zasmażaną kiszoną kapustę.

Sos jogurtowo-koperkowy

  • 200 g jogurtu greckiego ewentualnie naturalnego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/2 lub cały pęczek drobno pokrojonego koperku
  • szczypta soli i pieprzu do smaku

 

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać do powstania gładkiego sosu.

Zasmażane pieczarki:

  • 400 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  •  2-3 łyżki oleju do smażenia
  • sól i pieprz d0 smaku

 

Pieczarki oczyścić i pokroić w plastry, a cebulę w kosteczkę. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.

Rozgrzać na patelni olej i smażyć cebulę aż się zeszkli, dodać grzyby i dalej smażyć na najwyższej temperaturze, co jakiś czas mieszając by się ładnie zrumieniły. Jeśli grzyby puszczą sok to smażyć, aż do odparowania by pieczarki były ładnie rumiane. Dodać czosnek, oprószyć odrobiną soli i pieprzem i smażyć jeszcze 2 minuty. Od razu zdjąć z kuchenki i podawać jako dodatek do obiadu.

Jestem pewna, że posmakują Wam placuszki. Ale jestem ciekawa czy też eksperymentujecie z rożnymi dodatkami? Piszcie w komentarzach jakie placki lubicie najbardziej.

 

Share Button
loading...
gplus-profile-picture

Betty

Betty - miłośniczka kuchni i pasjonatka życia. Gotowanie mnie odpręża i i satysfakcjonuje, jest dla mnie sztuką, a nie tylko paliwem. Wierzę w ludzi i we wzajemną pomoc. Z tych również powodów cenię sobie szczerość i wolność słowa. Rozmowę, miłość i namiętność mam za dobrą monetę w każdym wieku.

2 komentarze

tu wpisz komentarz

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

  • Ojej, ale mi narobiłaś smaka. Przypominam sobie ten zapach z dzieciństwa i jest super!!!! Ja ostatnio piekę takie placki w piekarniku, w trosce o figurę:):):) Też są super. Chyba wiem, co jutro będzie na obiad! Dzięki za inspirację:) Pozdrawiam

Dołącz do mnie

Facebook By Weblizar Powered By Weblizar

Translator

Translator Plugin

Przepisy na Boże Narodzenie

O mnie

align="left" Betty - miłośniczka kultury, kuchni i pasjonatka życia. Gotowanie mnie odpręża i satysfakcjonuje, jest dla mnie sztuką, a nie tylko paliwem. Wierzę w ludzi i we wzajemną pomoc. Z tych również powodów cenię sobie szczerość i wolność słowa. Rozmowę, miłość i namiętność mam za dobrą monetę w każdym wieku.

Zobacz także:

loading...

Dołącz do Newslettera

Zapisz się na mój newsletter aby co kilka dni otrzymać porcję ciekawych wpisów.

Newsletter jest bezpłatny. Nikomu nie przekażę Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili z mojego bloga.

Reklama

Reklama

Współpracuje

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisówDurszlak.pl