Sorbet truskawkowy

0

Sorbet truskawkowy

sorbet truskawkowy2

Sorbet truskawkowy, polecam szczególnie latem, to miła odmiana od zwyczajnych deserów. Fantastycznie smakuje i przyjemnie orzeźwia. Można go przygotować z owoców sezonowych w tym wypadku dojrzałych truskawek lub z mrożonek. W każdym przypadku będzie smakował wyśmienicie.

sorbet truskawkowy

Składniki:

  • 800 – 1000 g  truskawki lub dowolne owoce, mogą być różnorodne
  • 1 cytryna
  • 1 szklanka wody
  • ¾ szkl szklanka cukru
  • 25 ml alkoholu u mnie cointreau

 

sorbet truskawkowy1

Przepis:

Owoce myje, usuwam szypułki i przekładam do blendera. Dodaje sok z cytryny i miksuje na jednolitą masę. W rondelku gotuje szklankę wody z cukrem i mieszam, aż się rozpuści. Jak trochę przestygnie dodaję do truskawek i miksuje blenderem by się wszystko wymieszało, dodaje alkohol. Sorbet truskawkowy przekładam do pojemnika i wkładam do zamrażalnika by się zamroził. Ponieważ nie mam maszyny do robienia lodów czy sorbetu do czasu, aż się zamrozi mieszam masę co 30-40 minut. Jest to konieczne gdyż zamrażanie zaczyna się od ścianek pojemnika, zbierają się kryształki lodu. By sorbet zamroził się równomiernie bez grudek lodu, mieszam go przez pierwsze 5 godzin, regularnie. Dla jeszcze gładszej konsystencji można się pokusić by co jakiś czas go zmiksować. Później już masa jest na tyle gęsta i jednolita, że nie wymaga dodatkowego mieszania. Za to można zacząć konsumowanie.

Smacznego!

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here