Kulinarnie

Sorbet truskawkowy

 

Sorbet truskawkowy

sorbet truskawkowy2

Sorbet truskawkowy, polecam szczególnie latem, to miła odmiana od zwyczajnych deserów. Fantastycznie smakuje i przyjemnie orzeźwia. Można go przygotować z owoców sezonowych w tym wypadku dojrzałych truskawek lub z mrożonek. W każdym przypadku będzie smakował wyśmienicie.

sorbet truskawkowy

Składniki:

  • 800 – 1000 g  truskawki lub dowolne owoce, mogą być różnorodne
  • 1 cytryna
  • 1 szklanka wody
  • ¾ szkl szklanka cukru
  • 25 ml alkoholu u mnie cointreau

 

sorbet truskawkowy1

Przepis:

Owoce myje, usuwam szypułki i przekładam do blendera. Dodaje sok z cytryny i miksuje na jednolitą masę. W rondelku gotuje szklankę wody z cukrem i mieszam, aż się rozpuści. Jak trochę przestygnie dodaję do truskawek i miksuje blenderem by się wszystko wymieszało, dodaje alkohol. Sorbet truskawkowy przekładam do pojemnika i wkładam do zamrażalnika by się zamroził. Ponieważ nie mam maszyny do robienia lodów czy sorbetu do czasu, aż się zamrozi mieszam masę co 30-40 minut. Jest to konieczne gdyż zamrażanie zaczyna się od ścianek pojemnika, zbierają się kryształki lodu. By sorbet zamroził się równomiernie bez grudek lodu, mieszam go przez pierwsze 5 godzin, regularnie. Dla jeszcze gładszej konsystencji można się pokusić by co jakiś czas go zmiksować. Później już masa jest na tyle gęsta i jednolita, że nie wymaga dodatkowego mieszania. Za to można zacząć konsumowanie.

Smacznego!

Share Button
loading...
gplus-profile-picture

Betty

Betty - miłośniczka kuchni i pasjonatka życia. Gotowanie mnie odpręża i i satysfakcjonuje, jest dla mnie sztuką, a nie tylko paliwem. Wierzę w ludzi i we wzajemną pomoc. Z tych również powodów cenię sobie szczerość i wolność słowa. Rozmowę, miłość i namiętność mam za dobrą monetę w każdym wieku.

1 Comment

tu wpisz komentarz

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Dołącz do mnie

Facebook By Weblizar Powered By Weblizar

Translator

Translator Plugin

Przepisy na Boże Narodzenie

O mnie

align="left" Betty - miłośniczka kultury, kuchni i pasjonatka życia. Gotowanie mnie odpręża i satysfakcjonuje, jest dla mnie sztuką, a nie tylko paliwem. Wierzę w ludzi i we wzajemną pomoc. Z tych również powodów cenię sobie szczerość i wolność słowa. Rozmowę, miłość i namiętność mam za dobrą monetę w każdym wieku.

Zobacz także:

loading...

Dołącz do Newslettera

Zapisz się na mój newsletter aby co kilka dni otrzymać porcję ciekawych wpisów.

Newsletter jest bezpłatny. Nikomu nie przekażę Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili z mojego bloga.

Reklama

Reklama

Współpracuje

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisówDurszlak.pl