Kulinarnie

Tarta z kremem, owocami i galaretką.

 

Tarta z kremem, owocami i galaretką,

tarta z owocami, kremem i galaretką

to idealne połączenie na każda okazję. Tarta nie jest w żaden sposób skomplikowana, za to zachwyca swoim słonecznym wyglądem i fantastycznym smakiem. Kruchy spód z delikatnym krem z bitej śmietany i mascarpone oraz owce. Dodatkowo wykończone pomarańczową galaretką sprawia, że każdy kęs rozpływa się w ustach.

tarta z owocami, kremem i galaretką3

Składniki:

Ciasto:

  • 100 g margaryny lub masła
  • pół łyżeczki soli
  • ok. 3 łyżki mleka
  • 200 g mąki pszennej
  • 2-3 łyżeczki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • żółtko jaja

 

tarta z owocami, kremem i galaretką2

Krem:

  • 250 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

  1. galaretka pomarańczowa
  2. owoce

 

tarta z owocami, kremem i galaretką1

Przygotowanie:

  1. Z podanych składników zagnieść ciasto i schłodzić godzinę w lodówce.
  2. Galaretkę rozpuścić w 350 ml gorącej wody. Jak przestygnie to porozlewać do małych kieliszków od wódki tylko tyle by centymetr pokrywał dno i wstawić do lodówki. Wówczas będzie można ją dowolnie układać jako dekoracje, albo polewać w finale już tężejąca galaretką.
  3. Formę do tarty wysmarować margaryna i oprószyć mąką.
  4. Schłodzone ciasto rozwałkować i na wałku przenieść do formy, gęsto ponakłuwać widelcem. (Dobrze jest przykryć papierem z fasolkami by ciasto w trakcie pieczenia się nie odkształciło.)
  5. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez 15 minut, zdjąć papier z fasolkami i jeszcze dopiec przez kolejne 5 -10 minut.
  6. Gdy ciasto stygnie przygotować krem.
  7. Śmietankę ubić razem z cukrem pudrem na koniec dodać serek i bardzo delikatnie wymieszać, wyłożyć na wystudzone ciasto.
  8. Ułożyć okrąg z plasterków banana, na co drugi plasterek ułożyć jedną galaretkę wyciągniętą łyżeczką z kieliszka. Kolejne koło ułożyć z pomarańczy i jak wcześniej położyć pozostałe galaretki. Jagodami ozdobić brzeg tary oraz jedną na środek i gotowe. Schować do lodówki na minimum 2 godziny.

Smacznego

tarta z kremem i owocami

Share Button
loading...

Betty

Betty - miłośniczka kuchni i pasjonatka życia. Gotowanie mnie odpręża i i satysfakcjonuje, jest dla mnie sztuką, a nie tylko paliwem. Wierzę w ludzi i we wzajemną pomoc. Z tych również powodów cenię sobie szczerość i wolność słowa. Rozmowę, miłość i namiętność mam za dobrą monetę w każdym wieku.

Komentarze

tu wpisz komentarz

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Dołącz do mnie

Facebook By Weblizar Powered By Weblizar

Translator

Translator Plugin

Boże Narodzenie

O mnie

align="left" Betty - miłośniczka kultury, kuchni i pasjonatka życia. Gotowanie mnie odpręża i satysfakcjonuje, jest dla mnie sztuką, a nie tylko paliwem. Wierzę w ludzi i we wzajemną pomoc. Z tych również powodów cenię sobie szczerość i wolność słowa. Rozmowę, miłość i namiętność mam za dobrą monetę w każdym wieku.

Zobacz także:

loading...

Reklama

Współpracuje

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl