Kulinarnie

Tarta z bakłażanem i mozzarellą

 

Tarta z bakłażanem i mozzarellą

Tarta-z-bakłażanem-i-mozzarellą

Tarta z bakłażanem jest kolejnym greckim daniem, bardzo łatwym i szybkim w przygotowaniu. Jest bardzo tania, smaczna, idealna jako główne danie wegetariańskie, ale też doskonała dla miłośników mięsa jako wspaniała odmiana od codzienności.

tarta-z-bakłażanem-i-mozzarellą1

Składniki:

  • Ciasto francuskie, jako podkład
  • Bakłażan
  • 2 -3 pomidory
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 mozzarelle
  • Sól, pieprz, chili, bazylia
  • łyżka soku z cytryny

 

tarta-z-bakłażanem-i-mozzarellą2

Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania bakłażana dokładnie w taki sam sposób jak robimy musakę. Tzn. kroimy na grubsze plastry około 6-8 mm. Rozkładamy na talerzu, delikatnie solimy i zostawiamy na 30 minut, aż się uwolni goryczka. Po tym czasie opłukujemy go, osuszamy ręcznikiem i obsmażamy z obu stron na oliwie aż się zrumieni.

Międzyczasie formę do tarty dokładnie wykładamy ciastem i smarujemy częścią sosu przygotowanego z pomidorów, czosnku i przypraw.

Zwykle przygotowuje sos w blenderze, to najłatwiejszy sposób. Obrane pomidory oraz czosnek z przyprawami i cytryną blenduje i sos gotowy.

Na sosie układamy pokrojony w plastry ser, a na nim obsmażone z obu stron plastry bakłażanów. Całość polewamy resztą pomidorowego sosu.

Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 45 minut.

tarta-z-bakłażanem-i-mozzarellą3

Podajemy troszeczkę przestudzoną, wówczas smaki są bardziej wyraziste. Na tym zdjęciu widać jak bakłażany całe pokryte są sosem. Jednakże jeśli lubimy bardziej wyrazisty smak bakłażana, proponuję użyć nieco mniej sosu.

Tarta z bakłażanem

Spróbujcie sami i zdecydujcie jaką wersje wolicie bardziej:)

Smacznego

Share Button
loading...
gplus-profile-picture

Betty

Betty - miłośniczka kuchni i pasjonatka życia. Gotowanie mnie odpręża i i satysfakcjonuje, jest dla mnie sztuką, a nie tylko paliwem. Wierzę w ludzi i we wzajemną pomoc. Z tych również powodów cenię sobie szczerość i wolność słowa. Rozmowę, miłość i namiętność mam za dobrą monetę w każdym wieku.

2 komentarze

tu wpisz komentarz

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

  • No…kochana – Italią „powiało” 🙂 Włosi opiekają bakłażana (lub cukinię na patelni grillowej beztłuszczowej) PYCHAAAAaaaaaa ….. A na talerzu posyp startym parmezanem 🙂

    • Tak się składa, że tą tartę jadłam akurat w Grecji. Ale oczywiście nadaje się również do Włoch oba kraje maja dużo wspólnego ze względu na diętę śródziemnomorską 😉

Dołącz do mnie

Facebook By Weblizar Powered By Weblizar

Translator

Translator Plugin

Tłusty Czwartek

O mnie

align="left" Betty - miłośniczka kultury, kuchni i pasjonatka życia. Gotowanie mnie odpręża i satysfakcjonuje, jest dla mnie sztuką, a nie tylko paliwem. Wierzę w ludzi i we wzajemną pomoc. Z tych również powodów cenię sobie szczerość i wolność słowa. Rozmowę, miłość i namiętność mam za dobrą monetę w każdym wieku.

Zobacz także:

loading...

Dołącz do Newslettera

Zapisz się na mój newsletter aby co kilka dni otrzymać porcję ciekawych wpisów.

Newsletter jest bezpłatny. Nikomu nie przekażę Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili z mojego bloga.

Reklama

Reklama

Współpracuje

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl