Kulinarnie

Uszka wigilijne z kapustą i grzybami

 

Uszka wigilijne z kapustą i grzybami

Uszka wigilijne z kapustą i grzybam3

Uszka to takie małe pierożki bez których nie może się obejść świąteczny barszcz. Dla mnie najsmaczniejsze są uszka wigilijne z kapustą i grzybami. Ten duet na świątecznym stole wygląda zjawiskowo, a smakuje wprost wyśmienicie. Jest kilka szkół przygotowywania uszek, mniej i bardziej pracochłonne w wykonaniu. Ja proponuje naprawdę prosty sposób wg, którego można przygotować również pierożki. Przepis jest niezawodny, ciasto wychodzi plastyczne, dobrze się klei, a po ugotowaniu uszka są mięciutkie i smaczne.

Uszka wigilijne z kapustą i grzybami1

Składniki:

  • 300 g zwykłej mąki pszennej
  • 3/4 szklanki gorącej wody
  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 łyżeczki soli

Dodatkowo mąka do oprószenia stolnicy

Farszprzepis do uszek wykorzystuje 1/3 ilości podanych składników. Farsz najlepiej przygotować przed wyrabianiem ciasta.

Uszka wigilijne z kapustą i grzybami

Przygotowanie:

Mąkę wsypuje do miski dodaje sól, olej i zalewam gorąca wodą mieszam, mieszam widelcem. Jak chwilkę ostygnie zagniatam ciasto. Przekładam na stolnicę i wyrabiam, aż będzie mięciutkie, jednolite i plastyczne. Przykrywam je garnkiem, albo lniana ściereczką i zostawiam na 15 minut by całkowicie wystygło.

Gotowe ciasto rozwałkowuje w miarę cienko na oprószonej mąką stolnicy. Kroję na kwadraty 4-5 cm wg uznania. Na każdy kwadrat nakładam łyżeczką farsz. Zlepiam po przekątnej brzegi tworząc trójkąt, a następnie zlepiam dwa rogi zakładając jeden na drugi jak pasek. Dla ułatwienia można tylko ścisnąć razem końce.

Uszka wrzucam do garnka z gotującą się, osoloną wodą. Gotuje 2 minuty na wolnym ogniu od wypłynięcia.

Jeśli chce zamrozić, gotuje tylko do wypłynięcia i natychmiast wyciągam łyżką cedzakową do jakieś miski. Polewam 2 łyżkami oliwy i delikatnie przekładam by się w niej wymieszały. Olej sprawi, że się nie skleją. Czekam aż ostygną, przekładam do woreczka i wkładam do zamrażalki.

Przed podaniem odgrzewam uszka we wrzątku z solą. Gotuje na wolnym ogniu 2 minuty od wypłynięcia i od razu podaję do barszczu.

Smacznego!

Uwagi:

Uszka – można również przygotować z samymi grzybami, z mozzarellą i ziołami, a nawet z pomidorami i bazylią.

Uszka wigilijne z kapustą i grzybami2

Share Button
loading...

Betty

Betty - miłośniczka kuchni i pasjonatka życia. Gotowanie mnie odpręża i i satysfakcjonuje, jest dla mnie sztuką, a nie tylko paliwem. Wierzę w ludzi i we wzajemną pomoc. Z tych również powodów cenię sobie szczerość i wolność słowa. Rozmowę, miłość i namiętność mam za dobrą monetę w każdym wieku.

Komentarze

tu wpisz komentarz

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Dołącz do mnie

Facebook By Weblizar Powered By Weblizar

Translator

Translator Plugin

Boże Narodzenie

O mnie

align="left" Betty - miłośniczka kultury, kuchni i pasjonatka życia. Gotowanie mnie odpręża i satysfakcjonuje, jest dla mnie sztuką, a nie tylko paliwem. Wierzę w ludzi i we wzajemną pomoc. Z tych również powodów cenię sobie szczerość i wolność słowa. Rozmowę, miłość i namiętność mam za dobrą monetę w każdym wieku.

Zobacz także:

loading...

Reklama

Współpracuje

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl