Kulinarnie

Zapiekane zielone szparagi z sezamem

zapiekane zielone szparagi z sezamem2
 

Zapiekane zielone szparagi z sezamem,

To bardzo smaczna zdrowa przystawka, szczególnie o tej porze roku, kiedy to wysyp szparagów jest największy. Wiadome jest, że kiedy korzystamy z owoców i warzyw w ich największym sezonie wówczas są najtańsze i najsmaczniejsze. Zielone szparagi mają
dodatkową zaletę, że nie trzeba ich obierać, są bardzo delikatne i szybkie w obróbce.

zapiekane zielone szparagi z sezamem2

Składniki:

  • Duży pęczek zielonych szparagów
  • 2 łyżki oliwy
  • Sól, pieprz, 2 łyżki sezamu

zapiekane zielone szparagi z sezamem

Przygotowanie:

Szparagi opłukać pod bieżącą wodą i odłamać zdrewniałą końcówkę. Najlepiej jest wygiąć szparag przy końcu, one same przełamią się we właściwym miejscu. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, skropić oliwą oprószyć solą, pieprzem i sezamem. Przemieszać je by dokładnie wysmarowały się w oliwie z przyprawami i wstawić do nagrzanego do 190 st. C piekarnika i piec 15 minut. Przystawkę podawać zaraz po upieczeniu samodzielną lub w towarzystwie innych warzyw. Szparagi są wyjątkowo smakowite i świetnie komponują różnymi warzywami, sosami, mięsami i rybą.

Smacznego
zapiekane zielone szparagi z sezamem1

Share Button
loading...
gplus-profile-picture

Betty

Betty - miłośniczka kuchni i pasjonatka życia. Gotowanie mnie odpręża i i satysfakcjonuje, jest dla mnie sztuką, a nie tylko paliwem. Wierzę w ludzi i we wzajemną pomoc. Z tych również powodów cenię sobie szczerość i wolność słowa. Rozmowę, miłość i namiętność mam za dobrą monetę w każdym wieku.

Komentarze

tu wpisz komentarz

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Translator

Translator Plugin

Betty poleca na święta

Dołącz do mnie

O mnie

align="left" Betty - miłośniczka kultury, kuchni i pasjonatka życia. Gotowanie mnie odpręża i satysfakcjonuje, jest dla mnie sztuką, a nie tylko paliwem. Wierzę w ludzi i we wzajemną pomoc. Z tych również powodów cenię sobie szczerość i wolność słowa. Rozmowę, miłość i namiętność mam za dobrą monetę w każdym wieku.

Zobacz także:

loading...

Dołącz do Newslettera

Zapisz się na mój newsletter aby co kilka dni otrzymać porcję ciekawych wpisów.

Newsletter jest bezpłatny. Nikomu nie przekażę Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili z mojego bloga.

Reklama

Reklama

Boks reklamowy

Współpracuje

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl