Zapiekanka makaronowa – prosta i smaczna

0

Zapiekanka makaronowa idealna by opróżnić z resztek lodówkę.

Przyznam, że najlepsze pomysły kulinarne mam gdy pozbywam się resztek z lodówki. Podobnie było  tym razem. Pozostał niewykorzystany makaron z poprzedniego dnia, a na opakowaniu ciasta francuskiego data wskazywała ostatni dzień przydatności do spożycia. Tym sposobem powstała zapiekanka makaronowa, sera i brokułów, banalnie prosta w wykonaniu i pyszna w smaku. Przygotowałam ją w małej formie do tarty i wykorzystałam jako danie główne, podając z kawałkiem mięsa. Jednakże przygotowana w większym naczyniu nie potrzebuje dodatków by stanowić bardzo dobry obiad lub wegetariańską kolację.

Zapiekanki, tarty są najsmaczniejsze gdy opróżniamy lodówkę 🙂

Składniki:

  • 1 opakowanie francuskiego ciasta
  • 1 opakowanie serka wiejskiego
  • 1 serek mozzarella w kulce
  • 1 brokuł
  • Przyprawy: sól, pieprz

Zapiekanka makaronowa

Przygotowanie:

  1. Brokuł wstawić na 5 minut do osolonego wrzątku ze szczyptą cukru.
  2. Formę do tarty wyklejamy ciastem nakłuwamy je bardzo gęsto widelcem, rozsmarowujemy serek, solimy i pieprzymy.
  3. Następnie układamy ugotowany makaron i poobcinane różyczki brokułu.
  4. Mozzarellę pociętą na plastry układamy na zapiekance, a na wierzchu paski z reszty ciasta.
  5. Tak przygotowaną tarte wkładamy do nagrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy 30 minut.
  6. Podawać na gorąco, ale 10 minut po upieczeniu.

Smacznego 😉

Zapiekanka makaronowa

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here