Zapiekanka z makaronu, pora i kiełbasy

0

Zapiekanka z makaronu, pora i kiełbasy

Zapiekanka z makaronu i pora

Kolejne danie z „Moje najlepsze przepisy” to zapiekanka z makaronu, pora i kiełbasy. Tą zapiekankę od wielu lat przygotowuje na dwa sposoby z dodatkiem kiełbasy lub bez. Przepis oryginalny zawierał kiełbasę, jednakże z uwagi na moich znajomych wegetarian pomijałam ten składnik. Zapewniam, że oba warianty są rewelacyjne, zapiekanka jest pyszna, tania, nieskomplikowana i dość szybka w przygotowaniu. Do przygotowania o każdej porze roku i za każdym świetnie smakuje.

zapiekanka z makaronem, porem i kiełbasą
Składniki:

  • 250 g makaronu dowolnego kształtu
  • Sól, pieprz
  • 1 łyżka oleju
  • 600 g pora (3 sztuki)
  • 3 łyżki margaryny
  • 300 g kiełbasy
  • 2 jajka
  • ¼ l maślanki lub kefiru
  • 2 łyżki tartej bułki
  • 50 g sera gouda lub ementaler

 

Przygotowanie:
Makaron ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem oleju. Ugotowany odcedzić i przelać zimna wodą.
Oczyszczony por, opłukać, ponacinać wzdłuż, a potem pokroić dzięki temu powstanie dość drobna kostka. Przesmażyć pora na margarynie lub oliwie nie za długo jakieś 2 minuty.
Kiełbasę pokroić na plasterki lub półksiężyce. Jajka roztrzepać z maślanką i doprawić solą i pieprzem. Formę wysmarować tłuszczem.
Wymieszać makaron z porem i kiełbasą przełożyć do formy i zalać masą jajeczną. Wierzch posypać bułką tartą i serem.
Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 200 st. C. na dolnej półce prze 35 – 40 minut. Podawać bezpośrednio po upieczeniu.
Smacznego!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here