Kulinarnie

Żółty ryż – jak przyrządzić

żółty ryż
 

Żółty ryż – jak przyrządzić

 

W wielu krajach wygodne gospodynie by uzyskać kolorowy ryż np. żółty czy czerwony używają barwników spożywczych. Buteleczka takich barwników kosztuje naprawdę niewiele, a wystarcza na bardzo długi okres. Jednak najbardziej zdrowe i naturalne jest barwienie ryżu przyprawami. Sposób który przedstawiam pochodzi bezpośrednio z Indii, jest niesamowicie prosty w przygotowaniu, sprawia, że ryż uzyskuje zupełnie inny specyficzny smak, jest doskonały do zjedzenia zaraz po ugotowaniu i również w kolejnym dniu odgrzany lub wykorzystany w przystawkach czy sałatkach. Stanowi idealne uzupełnienie dań z drobiu i ryb podawany na ciepło lub na zimno np. w sałatce z tuńczyka. Polecany w wszelkiego rodzaju dietach lekkostrawnych i problemach gastrycznych.

żółty ryż 1

Składniki

  • 1 szklanka ryżu, jeśli ktoś ma możliwość zakupu długo ziarnistego to polecam, jest naprawdę o wiele smaczniejszy i zawsze pozostaje idealnie sypki.
  • 2 szklanki wody
  • 2łyzki oliwy lub łyżka masła
  • ¾ łyżki curry – bardzo często do barwienia ryżu używa się samej kurkumy, ja preferuje curry, ponieważ jest to mieszanka gotowych przypraw (zwykle: kurkuma, imbir, pieprz czarny, kolendra, gorczyca czarna, chili).
  • Sól do smaku, można dodać jeszcze szczyptę słodkiej papryki.

żółty ryż 2

 

Przygotowanie:

W garneczku podgrzewamy tłuszcz wraz z przyprawami, dokładnie mieszając je drewnianą łyżką aż całość nabierze bardzo intensywnego koloru. Następnie wsypujemy ryż i nadal mieszamy całość około minuty. Dolewamy wodę, możemy użyć wrzątku lub zimnej z kranu. Ja zalewam zimną, lecz mieszam co chwilkę do momentu zagotowania. Od tego czasu ryż powinien gotować się jeszcze 10 minut na niewielkim ogniu pod przykrywką. Co kilka minut dobrze jest go przemieszać. Po tym czasie wyłączamy ogień zostawiamy ryż przykryty pokrywka i na to ściereczka jeszcze na 15 minut. W tym czasie pozostała woda, która nie zdążyła odparować wsiąknie w ryż. Będzie soczysty, sypki i gotowy do podania.

żółty ryż 3

Smacznego!

Jeśli podoba Ci się co robię to:

  • subskrybuj
  • łapka w górę
  • zalajkuj

Po prostu wciśnij coś. Dzięki wielkie.

Wtedy będę wiedziała, że Wam się podoba.

 

Share Button
loading...
gplus-profile-picture

Betty

Betty - miłośniczka kuchni i pasjonatka życia. Gotowanie mnie odpręża i i satysfakcjonuje, jest dla mnie sztuką, a nie tylko paliwem. Wierzę w ludzi i we wzajemną pomoc. Z tych również powodów cenię sobie szczerość i wolność słowa. Rozmowę, miłość i namiętność mam za dobrą monetę w każdym wieku.

Komentarze

tu wpisz komentarz

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Translator

Translator Plugin

Betty poleca na święta

Dołącz do mnie

O mnie

align="left" Betty - miłośniczka kultury, kuchni i pasjonatka życia. Gotowanie mnie odpręża i satysfakcjonuje, jest dla mnie sztuką, a nie tylko paliwem. Wierzę w ludzi i we wzajemną pomoc. Z tych również powodów cenię sobie szczerość i wolność słowa. Rozmowę, miłość i namiętność mam za dobrą monetę w każdym wieku.

Zobacz także:

loading...

Dołącz do Newslettera

Zapisz się na mój newsletter aby co kilka dni otrzymać porcję ciekawych wpisów.

Newsletter jest bezpłatny. Nikomu nie przekażę Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili z mojego bloga.

Reklama

Reklama

Boks reklamowy

Współpracuje

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl