Kulinarnie

Zupa pomarańczowa z łososiem

 

Zupa pomarańczowa z łososiem

Zupa pomarańczowa z łososiem to mój ostatni wynalazek i jak zwykle spowodowany nadmierną ilością pomarańczy w domu. Tak to jest jak domownicy mają na coś „długie zęby”, trzeba wymyślać. Ale szczerze powiem, że jestem zachwycona ta zupą. Z całą pewnością jest to idealna zupa na zimę, ale także wymarzona zupa dla liczących kalorie, bo ta pozycja zdecydowanie jest FIT. Poza tym jest smaczna, sycąca, słoneczna i rozgrzewająca zarazem, podaje ją w postaci kremu z kawałkami wędzonego łososia, skórki pomarańczowej, dymki i kawałków pomarańczy. Ale wg mnie będzie równie smaczna np. z ptysiowym groszkiem, a latem możemy podać zupę na zimno i na pewno uzyskamy pyszny, pomarańczowy chłodnik. Polecam!

zupa pomarańczowa1

Składniki dla 4-5 osób:

  • Włoszczyzna w całości +dodatkowo 3 marchewki (umyta i obrana)
  • 5 pomarańczy
  • 200 g łososia wędzonego
  • dymka
  • opcjonalnie 100 ml gęstej śmietany
  • sól, pieprz, odrobina chili i 3 goździki, 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1 łyżka oleju

 

zupa pomarańczowa2

Przygotowanie:

Włoszczyznę kroję na mniejsze kawałki wkładam do garnka, zalewam 1,2 litra wody, dodaję łyżeczkę soli, olej i gotuję doprowadzając do wrzenia, zmniejszam moc palnika i gotuję przez 20 minut pod przykryciem.

W międzyczasie myje, a potem obieram wszystkie pomarańcze, zostawiam 2 z nich i skórkę z 1 połówki pomarańczy. 3 pomarańcze kroje na drobniejsze cząstki, z grubsza usuwam białą błonę i dodaje do ugotowanych warzyw wraz z goździkami i imbirem. Gotuje kolejne 10 minut i zestawiam z kuchenki. Całość miksuje blenderem na gładki krem i doprawiam do smaku jeśli trzeba solą, pieprzem i chili.

Pozostałe pomarańcze kroję na mniejsze cząstki, usuwam błonę, pozostałe skórki kroje na bardzo cienkie paseczki, można zetrzeć na tarce, całość dodaje do zupy.

Łososia kroje w grubszą kosteczkę, a dymkę w miarę drobno. Nalewam zupę do talerzy, do każdego wrzucam porcję łososia, trochę dymki i dodaje kopiastą łyżkę śmietany, choć to ostatnie nie jest to konieczne, a można również rozlać śmietanę po całej zupie na talerzu tworząc esy-floresy :).

Smacznego!

zupa pomarańczowa

Share Button
loading...
gplus-profile-picture

Betty

Betty - miłośniczka kuchni i pasjonatka życia. Gotowanie mnie odpręża i i satysfakcjonuje, jest dla mnie sztuką, a nie tylko paliwem. Wierzę w ludzi i we wzajemną pomoc. Z tych również powodów cenię sobie szczerość i wolność słowa. Rozmowę, miłość i namiętność mam za dobrą monetę w każdym wieku.

Komentarze

tu wpisz komentarz

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Dołącz do mnie

Facebook By Weblizar Powered By Weblizar

Translator

Translator Plugin

Przepisy na Boże Narodzenie

O mnie

align="left" Betty - miłośniczka kultury, kuchni i pasjonatka życia. Gotowanie mnie odpręża i satysfakcjonuje, jest dla mnie sztuką, a nie tylko paliwem. Wierzę w ludzi i we wzajemną pomoc. Z tych również powodów cenię sobie szczerość i wolność słowa. Rozmowę, miłość i namiętność mam za dobrą monetę w każdym wieku.

Zobacz także:

loading...

Dołącz do Newslettera

Zapisz się na mój newsletter aby co kilka dni otrzymać porcję ciekawych wpisów.

Newsletter jest bezpłatny. Nikomu nie przekażę Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili z mojego bloga.

Reklama

Reklama

Współpracuje

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisówDurszlak.pl