Zupa – węgierski kociołek

0

Zupa – węgierski kociołek,

To połączenie trzech potraw, które uwielbiam węgierskiego leczo, polskiego bigosu i pysznego gulaszu. Nazwałam tą zupę tak ponieważ, to danie jednogarnkowe. Zaś smak przypomina kuchnie węgierską, mimo, że nie była gotowana w kociołku nad ogniskiem. Bardzo lubię jak potrawy są dobrze doprawione. Węgierski kociołek właśnie taki jest. To mój pomysł na zupę gęstą, treściwą  i smaczną, idealną na obiad jednodaniowy dla 4 osób.

zupa kociołek wegierski1

Składniki:

  • 2 cebule
  • 3 papryki może być czerwona, zielona i żółta
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • ½ kg kiełbasy (u mnie toruńska)
  • ½ kg piersi z kurczaka
  • 1/3 szklanki oleju do smażenia
  • 1 kg ziemniaków
  • 70 dag  białej kapusty
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej

zupa kociołek wegierski

Przyprawy: 1 ½ łyżeczki słodkiej papryki,1 łyżka cukru, ½ łyżeczki chili(ostrej papryczki), dla miłośników bardzo ostrych dań można dodać jeszcze kilka ziarenek suszonych chili, sól, 1 łyżka sosu sojowego, 1-2 łyżki majeranku

zupa kociołek wegierski2

Jak ugotować węgierki kociołek?
  1. Cebule obrać, pokroić na półksiężyce. Papryki umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić na paski. Kapustę poszatkować na paseczki. Czosnek obrać i drobno posiekać, a ziemniaki obrać i pokroić w większą kostkę.
  2. W garnku rozgrzać olej i smażyć cebulę, aż się zeszkli jakieś 2-3 minuty. Po tym czasie należy dodać paprykę zarówno pokrojoną oraz przyprawę (paprykę słodką, chili i ewentualne ziarenka). Co jakiś czas przemieszać najlepiej drewnianą łyżką by się nic nie przypaliło. Gdyby coś zaczęło przywierać do garnka można dodawać po 2-3 łyżki wody.
  3. Dodać pokrojoną w kostkę pierś kurczaka. Całość trochę posolić i smażyć kolejne 5 minut pod przykryciem nie zapominając by co jakiś czas przemieszać.
  4. W tym czasie pokroić kiełbasę w księżyce tzn. każdy plaster na pół. Pokrojoną dodać do garnka i smażyć dodatkowe 2-3 minuty.
  5. Całość zalać litrem wody, dodać poszatkowaną kapustę, ziemniaki i gotować 15 minut.
  6. Po tym czasie dodać wszystkie przyprawy, również przecier pomidorowy i drobno posiekany czosnek. Jeżeli wody jest za mało dolać na tyle, by pokrywała całą potrawę z niewielkim nadmiarem i gotować kolejne 5 minut.
  7. Mąkę rozpuścić w niewielkiej ilości zimnej wody i wlać do gotującego się kociołka.
  8. Gotować jeszcze minutkę, doprawić solą i jeśli brakuje ostrości to jeszcze pieprzem.

Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here