Mięso mielone w sosie pomidorowym, idealne do makaronu i zapiekanek
Z mięsa mielonego możemy przygotować naprawdę wiele potraw, a w połączeniu z makaronem tworzy wprost idealne danie. Świętnie wygląda i smakuje serwowane na spaghetti lub wymieszane z makaronami takimi jak wstążki albo rurki. Przygotowane w taki sposób mięso ma również idealne zastosowanie w przygotowaniu zapiekanek zarówno tych z makaronu jak i ziemniaków. W całości razem z przygotowanym sosem będzie stanowić doskonałe ich wykończenie.
Składniki:
- 400g mięsa mielonego
- Mały koncentrat pomidorowy
- 1 czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- 50 g startego żółtego sera
- Garść świeżej kolendry albo pietruszki
- Olej do smażenia
- Przyprawy: sól pieprz, ziarenka chili, papryka, bazylia
- 1 czubata łyżeczka mączki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Cebule kroimy w pół piórka i smażymy na łyżce oleju do zeszklenia. Dodajemy mięso i dalej smażymy, aż znikną wszystkie cząstki surowego mięsa. Doprawiamy mięso łyżką bazylii, łyżeczką soli, łyżeczką papryki, odrobiną pieprzu i chili. Następnie dodajemy przecier pomidorowy i zalewamy 1szklanką wody. Smażymy 3-4 minuty co jakiś czas mieszając. Na koniec dodajemy połowę kolendry i czosnek przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany. Mączkę rozpuszczamy w pół szklanki zimnej wody i wlewamy do mięsa, doprowadzamy do wrzenia ciągle mieszając. Sprawdzamy czy nasza potrawa jest wystarczająco słona i pikantna, jeśli nie dodajemy do smaku jeszcze odrobinę przypraw. Gotujemy jeszcze minutkę i gotowe. Jeżeli okaże się, że sos jest odrobine za gęsty, można dodać jeszcze trochę wody i całość zagotować.
Tak przygotowanym mięsem, polewamy makaron, posypujemy żółtym serem i resztą kolendry lub jak wspomniałam wcześniej, mieszamy całość z makaronem albo wykorzystujemy do zapiekanki.
Ja podałam w misce na stół i każdy sam sobie nakładał ile chciał.
Uwaga
Zasugerowałam że można świeżą kolendrę zamienić natką pietruszki gdyż kolendra ma specyficzny smak mimo, że wygląda niemalże identycznie jak pietruszka, nawet w wielu krajach znana jest jako chińska pietruszka to bardzo się od niej różni. Nie każdy ją lubi, dlatego też można stosować zamienniki. Jednakże pamiętajmy, że kolendra jest bardzo zdrowa i ma szerokie zastosowanie.
Komentarze