Kulinarnie

Pudding malinowy z białą czekoladą

 

Pudding malinowy z białą czekoladą

Pudding malinowy z białą czekoladą2

Desery dwukolorowe wyglądają bardzo efektownie, choć najładniej kiedy kolory mocniej kontrastują ze sobą. Tym razem korzystając z chwilowych zasobów lodówki powstał pyszny, zarazem aksamitny deser na bazie budyniu, malin, czekolady i jogurtu. Biała warstwa bardziej słodka to jogurt usztywniony czekoladą. Zaś różowa znacznie mniej słodka z nutką kwasowości malinowej, stanowi świetny kontrast nie tylko w kolorze, ale również w smaku. Deser jest wyborny na zimno i prosty w przygotowaniu – polecam. Deser jest odpowiednio usztywniony, zachowuje kształt, ale nie jest zbity. Można przygotować go w kieliszkach lub pucharkach do lodów. Albo w dowolnych przejrzystych naczyniach by było widać efekt połączenia kolorów.

Pudding malinowy z białą czekoladą

 

Składniki:

Biała warstwa:

  • 1 jogurt 350 g w temp. pokojowej (jogurt waniliowy lub naturalny)
  • 2 tabliczki białej czekolady

Różowa warstwa:

  • 350 malin
  • 1 budyń malinowy z cukrem
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 500 ml mleka

 

Pudding malinowy z białą czekoladą5

 

Przygotowanie:

Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej i odstawiam by wystygła, ale musi być jeszcze płynna. Dodaje jogurt i jednocześnie miksuje do połączenia składników. Układam kieliszki w keksówce i je napełniam, (użyłam pięciu) do momentu, aż masa pokryje cały bok aż do brzegu. Odstawiam do lodówki. Masa zastyga dość szybko, po 30 minutach można już sprawdzić.

W międzyczasie gotuje budyń wg przepisu na opakowaniu z dodatkową mąką. Natychmiast po ugotowaniu dodaje oczyszczone maliny, (ale zostawiam kilka z nich do dekoracji) i mieszam przez chwilę, aż się rozpadną. Zostawiam budyń by wystygł. Do zimnego budyniu, dodaje stopniowo masło w temp. pokojowej i cały czas miksuje by powstał krem.

Jeśli czekoladowa masa już zastygła, dodaje malinową, dekoruje i odstawiam do lodówki, tym razem na co najmniej godzinę. Praca zakończona, czekamy aż deser będzie zimny i gotowy do jedzenia.

Smacznego!

Uwaga:

Jeśli ktoś nie lubi czuć malinowych nasionek, wówczas maliny przed dodaniem do budyniu przetrzeć przez sitko. Dodając sam mus malinowy.

Share Button
loading...

Betty

Betty - miłośniczka kuchni i pasjonatka życia. Gotowanie mnie odpręża i i satysfakcjonuje, jest dla mnie sztuką, a nie tylko paliwem. Wierzę w ludzi i we wzajemną pomoc. Z tych również powodów cenię sobie szczerość i wolność słowa. Rozmowę, miłość i namiętność mam za dobrą monetę w każdym wieku.

Komentarze

tu wpisz komentarz

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Boże Narodzenie

O mnie

align="left" Betty - miłośniczka kultury, kuchni i pasjonatka życia. Gotowanie mnie odpręża i satysfakcjonuje, jest dla mnie sztuką, a nie tylko paliwem. Wierzę w ludzi i we wzajemną pomoc. Z tych również powodów cenię sobie szczerość i wolność słowa. Rozmowę, miłość i namiętność mam za dobrą monetę w każdym wieku.

Zobacz także:

loading...

Reklama

Współpracuje

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl